Vanliga frågor

Hur sätter man fast tandställningen? Fästena (plattorna) limmas fast på tänderna med ett compositlim.

Hur tar man loss tandställningen? Man knipsar loss fästena med en specialtång varefter man återställer emaljytan genom puts och polering av tandytan så att limresterna försvinner.

Är det smärtsamt att ha tandställning? Både ja och nej. Det känns inget då fästena limmas på plats, men först veckan får man räkna med att det är lite tufft. Tänderna ömmar och de kan upplevas som lite lösa. Det kan vara bra att ta smärtstillande tabletter första veckan. Du får även med dig vax som man kan sätta på fästena för att lindra eventuella skav.

Hur fungerar det med tandborstningen? Tandborstningen ska fungera bra. Är det inte rent så startar vi inte behandlingen. Lite svårare blir det att hålla rent. Men det brukar lösa sig genom att vara lite mer noggrann och borsta tänderna lite längre än man brukar. Det finns speciella tandborstar som man kan använda om man har tandställning.

Kan delar av tandställningen lossna? Ja, allt som limmas kan också lossna. Man kan äta som vanligt, dock bör man undvika segt och hårt godis för då finns risk att något fäste lossnar. Hårdare morötter, äpplen och päron kan vara bra att dela i lite mindre bitar.

Hur ofta kontrolleras tandställningen? I regel kontrolleras tandställningen var 6-8:e vecka. I början kan det t.o.m. vara upp till 10 veckor mellan besöken.

Finns det risk för att bettfelet kommer tillbaka efter avslutad behandling? Risk finns alltid, men efter avslutad aktiv behandling ”låser” vi fast tänderna i deras nya position med tunna metalltrådar på insidan av framtänderna- Dessa trådar får man gå med i minst två år, gärna längre tid än så. Detta minskar risken för ”recidivitet”.

Kan tandställningen eller behandlingen skada tänderna? Det är mycket sällsynt med skador på tänderna orsakade av tandregleringsbehandling. Borstar man tänderna dåligt finns alltid risk för ”början till hål” på tanden – men det kontrollerar vi vid varje besök. Alla tänderna som flyttas ”drabbas” normalt av viss rotavkortning på cirka 1 mm. Detta har ingen betydelse för en tand med normal rotlängd. I sällsynta fall kan en behandling ge upphov till en längre rotavkortning. Om detta sker så avbryts behandling under minst 6 månader varefter den kan återupptas utan att det blir mer rotavkortning. Orsaken till denna rotavkortning är oklar